Sony Digital Camera Forums

Sony DSLR, SLT, NEX, & Mirrorless Discussion => Full Frame Sony Alpha Camera Discussion => Topic started by: brians101 on December 21, 2010, 06:48:13 PM

Title: Minute black and white spots
Post by: brians101 on December 21, 2010, 06:48:13 PM


A900 query; I find these are occurring particularly in blue sky areas, and where there is some noise showing up.
Only seen at 100%, but are these associated with noise/artifacts or do I have something else wrong?
Also how do I get rid of them if they are just part of the camera/sensor? I have not seen these of my previous cameras, and they seem to be affecting my rejection rates with stockers.
Title: Re: Minute black and white spots
Post by: Rob aka [minolta mad] on December 21, 2010, 09:25:07 PM
The only way i know of getting rid of them is with the clone tool.
I occasionally get the odd one in my images, but have never found them to be problematical.


Rob
Title: Re: Minute black and white spots
Post by: brians101 on December 22, 2010, 04:46:52 AM
Thank you rob, and yes cloning will get rid of them, but I often find there are literally dozens of them, and I believe I'm being rejected by stock libraries so they are significant enough to be a problem. Thanks again though,
www.brianscantlebury.com
Title: Re: Minute black and white spots
Post by: Rand47 on December 22, 2010, 05:06:00 AM
Developed from RAW, or jpeg from camera....  what PP software?
Title: Re: Minute black and white spots
Post by: brians101 on December 22, 2010, 08:01:30 AM
From JPEG, I'm using Lightroom 3 or/and PS Elements 9. You question has prompted me to
 looked at a couple of RAW unconverted and cant see any of the problems. Could this be right or just a co-incidence?
Title: Re: Minute black and white spots
Post by: rogprov on December 22, 2010, 04:20:42 PM
Seems like they are jpeg artefacts, where the compression algorithm is getting a little confused. If you process the raw file and then save as a jpeg are the spots there or is it just jpegs straight from the camera?
Title: Re: Minute black and white spots
Post by: brians101 on December 23, 2010, 03:05:54 AM
Rog, dont know the answer to that, dont seem to have RAW shot that offend as nearly all my shooting todate has been in JPEG. Will do some tests. In the meantime thanks so much for your help.

www.brianscantlebury.com
Title: Re: Minute black and white spots
Post by: Rand47 on December 24, 2010, 04:06:18 AM
From JPEG, I'm using Lightroom 3 or/and PS Elements 9. You question has prompted me to
 looked at a couple of RAW unconverted and cant see any of the problems. Could this be right or just a co-incidence?

Jpeg artifacts was my first thought....

Let me add, that shooting a camera like the A900 and NOT using RAW seems like a shame to me.  :-)

Espeically since LR3 does a pretty brilliant job of raw conversion on import!

That's my take, at any rate...  cheers...
Title: Re: Minute black and white spots
Post by: brians101 on December 27, 2010, 03:33:57 AM
Thanks all once again. And to Rand 47 for the urging to shoot in RAW. I think you've applied the push I need.
Thanks,
Brian