Author Topic: THE POP UP FLASH STILL POPS UP WHEN I HAVE A FLASH UNIT IN THE HOTSHOE  (Read 2426 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline roblanglois

  • Enthusiast
  • *
  • Posts: 1
HI! I HAVE AN A77 AND A57. WHEN I CONNECT MY BOWER SFD296S DIGITAL AUTOMATIC FLASHGUN TO THE HOT SHOE THE POP UP FLASH STILL POPS UP AND BOTH FLASHES FIRE.

HAVE I DONE SOMETHING INCORRECT IN MY SETTINGS? IF ANYONE HAS ANY IDEAS I SURE WOULD APPRECIATE THEM.
REGARDS,
ROB

Offline chappo1

  • Administrator
  • Friend of DynaxDigital
  • ******
  • Posts: 9350
  • Gender: Male
  • real name..... john
    • chappo's doodlings-australian wildlife
Welcome Rob, hopefully some-one here can help with a solution.
I am not familiar with the flashgun you have, but from the short description of the problem, I would look if the camera i recognising the flashgun.  Can you borrow a Sony flash to see if you get a similar response from the cameras?...john
“Time is a great teacher, but unfortunately it kills all its pupils."

Hector Berlioz

Offline REX (aka TG)

  • Friend of DynaxDigital
  • *****
  • Posts: 5064
  • Gender: Male
  • Life is short, enjoy it as much as you can!
Hello and you are welcome. I have read the specification of your flash and this flash seem to work only in manual modes http://www.bhphotovideo.com/c/product/675283-REG/Bower_SFD296S_SFD296S_Digital_Auto_Zoom.html
No you haven't done any thing wrong it seems that the flash and camera are not fully communicating. Try first to clean with pure alcohol the contacts of flash and camera
aSLT/SLR/NEX,DYNAX

Offline chappo1

  • Administrator
  • Friend of DynaxDigital
  • ******
  • Posts: 9350
  • Gender: Male
  • real name..... john
    • chappo's doodlings-australian wildlife
It did not occur to me to suggest cleaning the contacts but it is good that Rex agrees the problem appears to be the camera recognising that the flash has been connected.... john
“Time is a great teacher, but unfortunately it kills all its pupils."

Hector Berlioz

Offline Maccroft

  • Regular Member
  • ***
  • Posts: 136
  • Gender: Male
What mode do you have the camera in?  Also what setting do have for flash mode on the camera?

As the flash looks to be a dumb flash in that it does not talk with the camera.  Since there is no communication between the flash and the camera it cannot tell that the flash is attached.  So if the camera is in Auto Flash mode it will try to pop up the built in flash.  Change the setting to Fill Flash and see how it goes.
Sony A99 A77 A580 A100 Dynax 5D 9 7 5 700si 7xi SPxi & 9000
Sony 16-50 18-55 50mm
Minolta 17-35 28-75 28-135 35-200xi 80-200xi 80-200apo 100-300apo
20mm 50mm 85mm 135mm 500mm